Ägg- och mjölkfri jordgubbstårta

Serverar: 12 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Underbart saftig och god ägg- och mjölkfri tårta. Hela tårtan gick åt på kalaset =)

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 3 dl mjöl
  • 2 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g mjölkfritt smör
  • 2 dl havremjölk
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • Ströbröd till formen
  • 1 dl färdigblandad jordgubbssaft
  • Vaniljkräm
  • 3 dl havremjölk
  • 3 msk socker
  • 3 msk Ekströms kokmarsán
  • En knivsudd vaniljpulver (alt. frö från 1 vaniljstång)
  • Grädde
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl Carlshamns luftig visp
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl jordgubbssylt
  • Garnering
  • Jordgubbar
  • Karamellströssel
  • Instruktioner

    1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Sätt ugnen på 175 grader . Tillsätt smöret och havremjölken och vispa till en slät smet. Smöra och bröa en form med avtagbar kant. Häll smeten i formen och ställ in kakan i mitten av ugnen 40 minuter. Dela kakan mitt itu när den svalnat och safta till den genom att hälla jordgubbssaft över båda halvorna.
    2. Blanda havremjölk, socker och kokmarsánpulver i en kastrull. Koka upp och låt småkoka ett par minuter. Låt svalna under lock.
    3. Blötlägg gelatinbladen i en kastrull med kallt vatten i 5 minuter. Häll av vattnet och smält gelatinet på svag värme. Låt svalna. Häll luftig visp i en bunke. Tillsätt sockret och vaniljsockret. Vispa med elvisp ett par minuter. Häll i gelatinet och vispa ytterligare ett par minuter. Låt stå kallt minst 20 minuter.
    4. Lägg vaniljkräm och jordgubbssylt på det understa lagret. Lägg på den andra halvan och spritsa, alternativt stryk ut grädden över hela tårtan. Garnera med jordgubbar och karamellströssel

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben