Äkta grekiska lantbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 3 timmar

Goda till frukost, mat eller bara doppa i olivolja

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 ½ msk salt
  • ½ dl ljummet vatten (37 grader)
  • 3 msk oliv olja
  • 2 msk honung
  • Ca 14 dl vetemjöl
  • Ev. svarta oliver eller soltorkade tomater efter smak
  • Instruktioner

    1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna och arbeta degen mycket väl, gärna i maskin.
    2. Låt sedan jäsa dragfritt i 45 minuter.
    3. Ta upp degen och knåda väl och lägg sedan tillbaka i bunken och låt jäsa ytterligare 45 minuter. Knåda sedan degen igen och forma till två runda bröd och lägg på en smord plåt och låt jäsa ytterligare i 45 minuter.
    4. Sätt sedan på ugen så den hinner bli varm. Ugnen ska stå på 275 grader.
    5. Ställ in limporna efter jästidens slut, längst ner i ugnen i ca 10-15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och lägg en folie över bröden och grädda vidare i 35 minuter.
    6. Ta ut limporna och pensla kallt vatten över dem och låt svalna.

    Liknande recept

    4.8
    20 min
    4
    23

    Kommentarer (1)

    sikaal 28 februari 2011

    Hej! Jag gissar att det skall vara 1/2 liter vatten, är det rätt? Lena

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben