Äkta paella från Mallorca

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 2 timmar

Kan göras med all slags kött, fisk och skaldjur Helt efter eget tycke. Det viktiga är att allt lagas i en riktig paellapanna som inte diskas mellan de olika momenten förutom blåmusllorna . Andra pannor gör också men lite svårare. För fler portioner öka mängden av allt men komihåg att tillsätta rätt mängd vätska för riset.

Ingredienser

  • 6 st kycklinglår
  • 200 gr benfri karre i grytbitsstorlekar
  • 1 påse skaldjursmix
  • 12 blåmusslor i skal
  • 150 gr frysta räkor
  • 1 burk musslor i vatten 400 g
  • 12 st tigerräkor
  • 1 gul lök
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 mogna tomater
  • 4 st röda paprikor
  • 6 dl ris
  • 3 dl kött eller kycklingbuljong
  • 2 påsar saffran
  • Paprikapulver efter smak
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Börja med att hacka lök, vitlök, samt en paprika fint.
    2. Riv tomaterna på ett rivjärn.
    3. Rosta de övriga tpaprikorna på öppen låga eller i ugn på 230 grader tills de är svarta. Lägg i bunke, plasta och låt stå i 5 min. Skala, kärna ur och skiva i 5mm tjocka strimlor.
    4. fräs 1 vitlöksklyfta samt 1 hackad gul lök i hög kastrull, tillsätt blåmusslorna och häll över 3 dl vitt vin. täck med lock och låt sjuda i ca3 min tills musslorna har öppnat sig.
    5. kontrolera att musslorna har öppnat sig, Kasta de som inte har gjort det.
    6. Fräs lök och vitlök i 1 Msk olja tills gyllenbrunt, lägg upp i separat bunke
    7. Fräs Burkmusslorna och de frysta räkorna i ca 1 min, lägg undan dom
    8. Fräs skaldjursmixen (i mer olja om behövs)och krydda med ca1 Tsk paprikapulver. lägg undan i separat skål.
    9. Bryn Tigerräkorna i samma panna, lägg undan dom till garnering.
    10. Bryn kycklingen och karre i samma panna tills de är gyllenbruna, strö på ca 2 Tsk paprikapulver samt salta och peppra efter smak.
    11. pressa saften av en citron över köttet och kycklingen.
    12. Tillsätt ca 3 dl köttbuljong och låt skjuda till västkan nästan kokat bort
    13. tillsätt de rivna tomaterna samt lök och vitlök, rör om och låt puttra i 5 min.
    14. Tillsätt 15dl vatten samt skaldjursmixen lägg i riset . tillsätt 2 påsar saffran och rör om, låt puttra i 10 min Blanda i de gröna ärtorna, burkmusslorna och frysräkorna. och låt puttra i 5 min. Smaka om mer salt/peppar behövs När nästan all vätska har absorberats, dekorera med blåmusslorna samt tigerräkorna och paprikaskivorna i ett fint mönster. Täck med folie och låt puttra tills vätskan har absorberats. Tillsätt mer vatten/buljong om det har kokat tort utan att riset är klart

    Liknande recept

    4.8
    20 min
    4
    23

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben