Älgfärsjärpar med bacon och trattkantareller i mustig rödvinssås

Serverar: 4 portioner

Saftigt goda järpar som serveras med krämig potatispuré och mustig sås. Höstligare kan det inte bli.

Ingredienser

  • 750 g älgfärs eller nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl crème fraiche
  • 1-2 schalottenlökar
  • 1 msk torkade trattkantareller
  • 2 msk rårörda lingon
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 12 skivor bacon
  • Sås
  • ½ gul lök
  • 1 morot
  • Smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk mörkt muscovadosocker
  • 3 dl kraftigt rödvin
  • 2 dl vilt- och kantarellbuljong av fond på flaska
  • ½ tsk torkad rosmarin
  • 2 enbär
  • 2 msk maizena
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2 msk torkade trattkantareller, blötlagda
  • ½ dl frysta lingon
  • Puré
  • 1 kg mandelpotatis eller annan mjölig potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1½ dl grädde
  • 25 g smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Socker
  • Servering
  • Lättkokt broccoli
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blanda färsen med ägg, äggula, crème fraiche, finhackad smörfräst schalottenlök och smulad svamp. Rör ner lingon och krydda med salt och peppar.
    3. Stek ett litet prov och smaka av. Forma 12 järpar och linda en baconskiva runt varje järpe. Lägg i en ugnsfast form och stek i ugnen i ca 15 minuter.
    4. Sås: Skär lök och morot i mindre bitar. Bryn dem i smör. Klicka ner tomatpuré och strö över sockret. Fräs i någon minut. Slå på rödvin och buljong. Koka upp och tillsätt kryddorna. Reducera i ca 30 minuter.
    5. Sila av och koka upp såsen. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar. Blanka ev av med en klick smör. Rör ner fräst svamp och lingon i såsen.
    6. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och låt ånga av.
    7. Värm mjölk, grädde och smör i en kastrull. Pressa potatisen och blanda i mjölkblandningen, lite i taget under omrörning till en luftig puré. Smaka av med salt och peppar och ev socker.
    8. Servera järparna på varma tallrikar med såsen, potatispurén och lättkokt broccoli.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    nilha 20 november 2011

    Oj vad gott! En klar femma! Börja med såsen och sedan potatisen dock. Köttet är ju klart på 15 min i ugnen men såsen ska reduceras i 30 minuter. Kan man ju komma på själv om man läser noga men det gjorde inte jag...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben