Mustig köttfärssås med bacon

Serverar: 4 portioner

Tid: 2 timmar

Här är min variant på den klassiska köttfärssåsen. Saker blir så mycket godare när det får koka lite längre. Perfekt att laga nu när det är mörkt och kyligt ute.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk paprikapulver
  • 4 msk tomatpuré
  • ½ tsk tabasco
  • 1 burk (400 g) Mutti hela tomater
  • 2 msk Heinz chilisås
  • ½ oxbuljongtärning
  • 2 lagerblad
  • ½ msk timjan
  • 4 dl vatten
  • 2 dl rött vin
  • ½ msk flytande honung
  • 1 burk (400 g) champinjoner
  • 1 pkt 125 g Tulip bacon
  • 1 msk oregano
  • 500 g köttfärs
  • Olja till stekning
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Hacka löken fint och fräs den i olja i en gryta. Skiva vitlöksklyftorna tunt och lägg i dem när löken börjar mjukna. Låt tomatpuré, paprikapulver och tabasco fräsa med någon minut innan du tillsätter tomater, chilisås, buljong, lagerblad, timjan, vatten, vin och honung. När allt kokat upp sänker du värmen och låter allt puttra stilla i minst en timme, gärna det dubbla om du har tid.
    2. Stek svamp och bacon i en teflonpanna utan fett. Salta och peppra efter smak. När de fått färg rör du i oreganon och häller blandningen i grytan. Salta och peppra färsen innan du steker den i samma panna som baconet. Det är viktigt att färsen blir ordentligt brynt.
    3. Blanda ned färsen i grytan och låt koka i 5 minuter. Vill du ha en lösare sås kan du späda med lite mer vatten. Smaka av och tillsätt mer salt och/eller nymalen svartpeppar om det behövs. Lyft ur lagerbladen.
    4. Servera med nykokt spagetti, rivna morötter och ett gott bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Namn Namnsson 27 april 2021

    Dieter kan sina grejor. Detta blev fantastiskt. Jag gjorde två ändringar: 1) Skippade champinjonerna eftersom jag inte de hemma. 2) Ersatte honung med strösocker av samma anledning. (Justerade mängden genom avsmakning.)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben