Älggryta med kantareller

Serverar: 4 portioner

Låt naturens eget skafferi ge älggrytan den rätta touchen. Med små milda enbär ger du en nyanserad smak åt viltköttet och med kantareller och rödvinssås i grytan blir det hela en kulinarisk fullträff!

Ingredienser

  • 500 g älgkött i grytbitar eller strimlor
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 dl rödvin eller vatten
  • Buljongextrakt med köttsmak
  • 2 msk enbär
  • 12 små , gula lökar
  • 1 burk kantareller eller 1 liter färska
  • 1½ - 2 dl tjock grädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 - 2 tsk soja
  • Instruktioner

    1. Ta fram köttet 30 minuter innan det ska tillagas så att kylan hinner avgå. Bryn hälften av matfettet i en stekpanna till kraftig färg, lägg i köttet lite åt gången och bryn det till fin färg runt om.
    2. Lägg över köttet i en gryta. Tillsätt vin och buljongextrakt och låt köttet sjuda under lock 30 minuter. Tillsätt enbären. Skala löken, låt kantarellerna rinna av väl och hacka lök och svamp grovt.
    3. Fräs lök och svamp i stekpannan i resten av matfettet till svagt brun färg. Lägg lök och svamp i grytan och koka ytterligare 30 minuter. Känn efter om köttet är mört, koka annars en stund till.
    4. Rör samman grädde och vetemjöl till en klimpfri redning. Häll den i grytan under omrörning och koka 5-10 minuter till. Mal svartpeppar över och tillsätt soja. Smaka av och servera.
    5. Kokt potatis, lättkokta morötter med smör och hackad persilja är gott till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben