Älgstek i gjutjärnsgryta

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

Hade en jättefin älgstek som jag inte alls visste vad jag skulle göra med. Kollade runt på lite recept men hittade inget som passade så jag komponerade ihop ett eget recept med det jag hade hemma. Mumsigt blev det! Mitt första recept här så jag hoppas ni gillar det :)

Ingredienser

  • 600 g fin älgstek
  • 2 gula lökar
  • 1 dl kalvfond
  • 1 dl viltfond
  • 3 dl rödvin
  • 1 dl torkade trattkantareller
  • Salt
  • Peppar
  • Timjan
  • Smör att steka i
  • 3 dl grädde till såsen
  • Instruktioner

    1. Gnid in steken rikligt med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i gjutjärnsgrytan.
    2. Grovhacka löken och låta fräsa en stund tillsammans med köttet.
    3. Tillsätt kalvfond, viltfond, rödvin, timjan och trattkantarellerna. Skruva ned värmen, lägg på locket och låt sjuda i ca 45-60 min. Vänd och ös köttet några gånger under tiden. Köttet ska vara mört. Prova med en sticka, den ska släppa lätt när man drar ut den.
    4. Ta upp steken. Linda in den i aluminiumfolie och låt vila i 15 minuter.
    5. Blanda grädden i såsen och smaka av.
    6. Skär köttet i tunna skivor innan servering. Jag hade klyftpotatis till men kokt potatis funkar säkert jättebra. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    missmongo 3 maj 2011

    låter gott ska pröva detta idag

    Tjejjj 30 september 2012

    Supergott! Med en potatisgratäng till så har man en riktigt fin bjudrätt:-)

    laccey1 10 februari 2013

    Jag måste bara tacka för detta recept. Kanongott med en suverän sås. TACK. =D

    lillytwiggy 25 januari 2015

    Fantastisk god älgstek, med en underbar sås. Både vuxna och barn åt tills det blev slut. Tack!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben