Älgstek med murkelsås

Serverar: 4-6 portioner

Har du en älgstek i frysen, bra. Hoppas du hittar murklor nu så kan du göra denna underbara söndagsmiddag.

Ingredienser

  • 1 ½ kg älgstek
  • Smör
  • Svartpeppar - fin malen
  • Salt
  • 5 dl grädde
  • Ca 3 dl förvälda murklor
  • Instruktioner

    1. Börja med att putsa steken, men spar fettet det ger smak. Salta och peppra, gnid in kryddorna. Bryn den i en stekpanna med smör.
    2. Sätt steken i en långpanna och stek i ugn på 175 grader. Sätt i en kött termometer och när den visar 75 grader är steken klar. Låt den vila.
    3. Murkelsås: Lägg de förvälda murklorna i en kastrull med tjock botten och en klick smör. Låt de svettas en liten stund. Tillsätt grädden, låt nu allt puttra i ca 20 minuter, se till att det ej bränner fast, använd galler under kastrullen så bränner det ej. Salta efter smak.
    4. Servera med hasselbackspotatis och en rödvinbärsgelé

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    carolalena 6 maj 2009

    "Stenmurklan - olämplig att äta säger Christer Andersson, toxikolog, Toxikologiska enheten, Livsmedelsverket. Det är känt sedan länge att färska stenmurklor är giftiga. En rapport från år 1995 visar att stenmurklor även efter förvällning innehåller ett gift som i djurförsök ger upphov till cancer och som dessutom kan påverka reproduktionen. Nordiska livsmedelstoxikologer är nu eniga om att det är olämpligt att äta stenmurkla." Källa: Livsmedelsverket Jag säger bara... Ät inte stenmurkla!!! Jag har under 3 säsonger gott svampkurs för en av Svergies välutbildade svampkonsulenter, som uppmanat oss att stryka "stenmurklan" i alla våra svampböcker. Den skall inte plockas och ej heller ätas! Så tag en annan svamp till den goda älgsteken, det är min rekomendation.

    annelieberggren 10 maj 2009

    Jag säger bara att äta den med måtta, kan ej vara farligare än allt annat, du kan få canser av det mesta i dag.

    Gillsan 15 juni 2009

    Supergott med murklor mums!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben