Vermouthbrässerad älgstek

Serverar: 4-6 portioner

En härlig smak av vermouth.

Ingredienser

  • 1 kg älgstek t ex innanlår, fransyska, ytterlår
  • 500 g smålök
  • 250 g morötter
  • 50 g rotselleri
  • 2 msk smör
  • 2 krm peppar
  • 1 tsk salt
  • 1 dl röd vermouth
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl buljong
  • 3-4 dl sky
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    Halvtina köttet om det är fryst. Skala lök, morötter och rotselleri och skär i bitar. Bryn det sen i en gryta med lite av smöret, ta upp och lägg åt sidan. Bryn därefter köttet runt om i resten av smöret och strö över salt och peppar. Stick in en köttermometer så nålen är mitt i steken. Häll i vermouth, tomatpuré och buljongen. Lägg på locket på grytan och låt puttra på svag värme tills innertemperaturen är 70 grader. Det tar ungefär 1-1,5 timme. Lök och rotsakerna läggs i när grytan puttrat ca 45 min. Ta upp steken ur grytan och låt den vila under aluminiumfolie 15 minuter. Håll grönsakerna varma. Sila skyn så kryddor och lök kommer bort. Blanda sen vetemjölet med lite kallt vatten och red av skyn. Vispa så såsen blir slät och fin. Tillsätt grädden och krydda eventuellt mer samt låt småkoka 5 minuter. Skär steken i tunna skivor och servera med grönsakerna, kokt potatis, såsen och vinbärsgelé.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    4-6
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben