Efter att ha läst mängder av recept på rotfruktsgratänger samt fört dialog med familjens smaklökar så blev detta min version av tillbehör till älgsteken!
Ingredienser
5 stora potatisar
1 gul lök
1 mindre kålrabbi
½ kålrot
3 morötter
2 vitlöksklyftor
2½ dl matlagningsgrädde
Ca 2 dl mjölk
½ tsk riven muskotnöt
Vitpeppar
Salt
Instruktioner
Stava samtliga rotfrukter i lagoma storlekar. Tag potatis och kålrot, förkoka i vid kastrull i ca 10 min. Lägg sedan ned kålrabbi och morötterna, låt koka i ytterligare 7-10 min.
Värm ugnen till 200°.
Smörj en gratängform med smör.
Blanda mjölken och grädden, smaka av med salt och peppar.
Häll av vattnet ur kastrullen och lägg de förkokta rotfrukterna i formen.
Riv muskot direkt över dem, tillsätt hackad vitlök samt den gula löken i halvringar. Häll sedan över vätskan.
Rör om och salta och peppra ev mer.
Tillredes i ugnens mitt i 40-50 min.