Rotfruktsgratäng

Serverar: 5-6 portioner

Efter att ha läst mängder av recept på rotfruktsgratänger samt fört dialog med familjens smaklökar så blev detta min version av tillbehör till älgsteken!

Ingredienser

  • 5 stora potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 mindre kålrabbi
  • ½ kålrot
  • 3 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • Ca 2 dl mjölk
  • ½ tsk riven muskotnöt
  • Vitpeppar
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Stava samtliga rotfrukter i lagoma storlekar. Tag potatis och kålrot, förkoka i vid kastrull i ca 10 min. Lägg sedan ned kålrabbi och morötterna, låt koka i ytterligare 7-10 min.
    2. Värm ugnen till 200°.
    3. Smörj en gratängform med smör. Blanda mjölken och grädden, smaka av med salt och peppar. Häll av vattnet ur kastrullen och lägg de förkokta rotfrukterna i formen. Riv muskot direkt över dem, tillsätt hackad vitlök samt den gula löken i halvringar. Häll sedan över vätskan. Rör om och salta och peppra ev mer. Tillredes i ugnens mitt i 40-50 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben