Kalvschnitzel med murkelsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Lätt, gott, och traditionellt... Använd torkade toppmurklor så blir ingen ledsen - vanliga murklor anses alltför farliga, även om jag anrättat dem i 40 år...

Ingredienser

  • 400 g tunt skivad kalvfilé
  • 40 - 50 g torkade toppmurklor
  • 1 st schalottenlök
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 plommontomater
  • 200 g sparrispotatis
  • Solrosolja
  • Smör
  • Salt och peppar
  • Instruktioner

    1. Dubbelpanera kalvschnitzelskivorna i mjöl, hopvispat ägg och ströbröd.. Peppra och salta. Låt vila.
    2. Lägg toppmurklorna i ljummet vatten en timme eller så. Klipp upp dem i två bitar. Skölj, släng vattnet.
    3. Fräs schalottenlöken i smör utan att den får färg, lägg i murklorna och fräs dem också till dess vattnet dunstat bort. Häll över vispgrädden och låt koka ihop till dess såsen tjocknat. Man kan ha i någon dsk japansk soja för färgens och saltets skull.
    4. Skala och skiva potatisarna. Råstek dem i hälften smör, hälften olja. Peppra och salta, håll varmt.
    5. Finskiva plommontomaterna med vass kniv. Använd dem som dekoration.
    6. Lägg upp allt på varm tallrik innan schnitzlarna steks:
    7. Stek schnitzlarna hastigt i smör på hög värme så att de bryns och får färg och yta.
    8. Lägg upp dem på varm tallrik och servera fort. Det är viktigt att schnitzlarna serveras omgående medan de är frasiga - de soggar till sig efter någon minut...

    Liknande recept

    1 h 30 min
    5

    Kommentarer (1)

    hubbex 15 juli 2008

    låter gott men kunde lagt upp det snyggare

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben