Kalvschnitzel med murkelsås
Lätt, gott, och traditionellt... Använd torkade toppmurklor så blir ingen ledsen - vanliga murklor anses alltför farliga, även om jag anrättat dem i 40 år...
Ingredienser
400 g tunt skivad kalvfilé
40 - 50 g torkade toppmurklor
1 st schalottenlök
2 dl vispgrädde
4 plommontomater
200 g sparrispotatis
Solrosolja
Smör
Salt och peppar
Instruktioner
- Dubbelpanera kalvschnitzelskivorna i mjöl, hopvispat ägg och ströbröd.. Peppra och salta. Låt vila.
- Lägg toppmurklorna i ljummet vatten en timme eller så. Klipp upp dem i två bitar. Skölj, släng vattnet.
- Fräs schalottenlöken i smör utan att den får färg, lägg i murklorna och fräs dem också till dess vattnet dunstat bort. Häll över vispgrädden och låt koka ihop till dess såsen tjocknat. Man kan ha i någon dsk japansk soja för färgens och saltets skull.
- Skala och skiva potatisarna. Råstek dem i hälften smör, hälften olja. Peppra och salta, håll varmt.
- Finskiva plommontomaterna med vass kniv. Använd dem som dekoration.
- Lägg upp allt på varm tallrik innan schnitzlarna steks:
- Stek schnitzlarna hastigt i smör på hög värme så att de bryns och får färg och yta.
- Lägg upp dem på varm tallrik och servera fort. Det är viktigt att schnitzlarna serveras omgående medan de är frasiga - de soggar till sig efter någon minut...
Liknande recept
Kommentarer (1)
låter gott men kunde lagt upp det snyggare