Äppel- och kardemummakaka med vaniljglasyr

Serverar: 10 portioner

Den här kakan är riktigt saftig och god med fin smak av både kanel och kardemumma. Kakan passar alldeles utmärkt att servera till te, kaffe eller ett glas mjölk.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 2 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
  • 225 g mjukt smör
  • 4 dl socker
  • 5 ägg
  • 2 äpplen
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 msk socker
  • Vaniljglasyr
  • 1/4 dl mjölk
  • 20 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en stor sockerkaksform som rymmer 2-2½ liter.
    2. Rör ihop alla torra ingredienser till kakan. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Vänd ner de torra ingredienser i smeten. Häll upp smeten i formen.
    3. Kärna ur äpplena, dela dem på mitten och skär i ½ cm tjocka skivor. Blanda kanel och socker och strö över äppelskivorna. Lägg äppelskivorna omlott i ett cirkelmönster i smeten och stick ner dem lite.
    4. Grädda kakan mitt i ugnen 45-50 minuter. Ta ut och låt kakan sätta sig i formen ca 5 minuter. Vänd sedan upp den på en tallrik med en bit bakplåtspapper och låt svalna.
    5. Värm mjölken till glasyren i en liten kastrull och låt smöret smälta däri. Ta från värmen coh vispa genast i florsocker och vaniljsocker. Bred ut glasyren på kakan och låt stelna.

    Liknande recept

    4.2
    45 min
    8-10
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben