Äppel- och marängkaka

Serverar: 12 portioner

God och saftig äppelkaka som toppas med söta marängtoppar.

Ingredienser

  • 3½ dl vetemjöl
  • 2½ tsk bakpulver
  • ½ nypa salt
  • 2 tsk mald kanel
  • ½ tsk mald ingefära
  • 2 ägg
  • 1½ dl farinsocker
  • 1½ dl rapsolja
  • 3 äpplen, grovrivna
  • Maräng
  • 2 äggvitor
  • 1 nypa salt
  • 2 dl socker
  • ½ dl vatten
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader.
    2. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, kanel och ingefära i en skål. Vispa ihop ägg och farinsocker till en fluffig smet med elvisp eller för hand. Tillsätt oljan och mjölblandningen. Tillsätt äpplena och rör till en jämn smet.
    3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22x22 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter. Låt den svalna.
    4. Maräng: Vispa äggvitor och salt till en fluffig smet. Blanda socker och vatten i en kastrull. Låt det koka tills blandningen når 121 grader. Häll sockerblandningen i en tunn stråle ner i äggvitesmeten under vispning. Vispa blandningen till en sval och fast maräng.
    5. Spritsa eller bred ut marängen över kakan och bränn av den med en brännare.

    Liknande recept

    4.2
    1 h 30 min
    30
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben