Äppel- och pumpakärnbröd

Serverar: 20 portioner

Goda och nyttiga frukostbröd som ger energi för hela dagen. För extra energi – tillsätt 1 dl sultanrussin i degen. Ur boken Min äppelbok.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 1/2 dl solrosolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk svensk honung
  • 3 dl dinkelfullkornsmjöl
  • 4 dl siktat dinkelmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 äpplen, t.ex. Discovery, Alice, Katja eller Rubinola
  • 1 ägg, lätt uppvispat med gaffel
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 msk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen med lite av vattnet i en stor bunke. Blanda ned resten av vattnet, olja, salt, honung, och fullkornsdinkel. Arbeta in siktat dinkelmjöl och tillsätt vetemjölet, lite i taget. Fortsätt att arbeta degen tills den är smidig, 5–10 minuter. Kärna ur äpplena och skär dem i tärningar. Vänd ned äppelbitarna i degen och låt jäsa under duk i 30 minuter.
    2. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord, och kavla ut till en fyrkantig platta, ca 4 cm tjock. Pensla med ägg och strö över pumpakärnor och flingsalt. Skär degplattan i 20 fyrkantiga bitar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
    3. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Grädda bröden tills de har fått en fin ljusbrun färg, 10–15 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben