Äppel- och russinbröd

Serverar: 3-4 portioner

I det här brödet brukar jag i stället för russin ta t.ex. torkade aprikoser, fikon, marinerade soltorkade tomater, oliver etc.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 2½ dl ljummet vatten
  • 25 g jäst
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl, Jag brukar oftast ta 3,5 dl vete och 2,5 dl råg)
  • Dag 2
  • 3 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk, knappt, salt
  • 7½ dl vetemjöl
  • 2 oskalade äpplen (fasta)
  • 2 dl russin eller något annat efter fantasi (se ovan)
  • 1 dl solrosfrön
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan i mjölet till en fast deg. Låt stå i rumstemperatur över natten i en bunke täckt med lock eller plast.
    2. Lägg russinen (torkade frukten) i blöt 15 min och sila bort vattnet. Tillsätt degen från igår och därefter salt och mjöl. Blanda till en smidig deg och låt jäsa i bunken under bakduk i 30 min. Tillsätt fe tärnade äpplena, russinen(frukten) och solrosfröna. Tag upp degen på bakbordet. dela den i 3-4 bitar och knåda till runda limpor. Sätt ugnen på 250 gr. Placera bröden på bakplåt och låt jäsa i 30 min. Sätt de färdigjästa bröden i mitten av ugnen. Sänk värmen till 200 gr och grädda i 25 min. Låt svalna under bakduk.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben