Äppel-, pekannöts - och kolapaj

Serverar: 10 portioner

Ett härligt kolatäcke ger extra mycket smak till den här äppelpajen. Den är godast att äta samma dag.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 1 krm salt
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 1 msk socker
  • 50 g mjukt smör
  • 1 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2-3 äpplen
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 msk socker
  • Kola
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • ½ dl ljus sirap
  • 2 msk farinsocker
  • 110 g smör
  • Ca 3 dl pekannötter
  • Servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Smält smöret. Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke. Rör i smöret och blanda till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform, 22-24 cm i diameter. Om det är en liten form är det bra om den har högre kant, ca 3 cm hög. Nagga botten med en gaffel. Grädda pajskalet ca 10 minuter. Ta ut och sänk ugnsvärmen till 175 grader.
    3. Riv mandelmassan fint och vispa ihop med socker, smör, ägg och vetemjöl. Fördela mandelmassan i botten på formen. Kärna ur äpplena, skär dem i cm stora bitar och vänd dem i kanel och socker. Lägg äppelbitarna på smeten, tryck ner dem lite grann. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut och låt pajen svalna helt.
    4. Häll upp alla ingredienser till kolan i en kastrull. Koka tills den håller för kulprov, 120 grader, eller börjar tjockna. Tänk på att den tjocknar ytterligare allteftersom den kallnar. Häll kolan på pajen och lägg på pekannötterna i ett fint cirkelformatmönster.
    5. Servera pajen gärna med lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben