Äppelbullar med fördeg

Serverar: 40 portioner

Äppelfördegen gör bullarna extra saftiga och hållbara. Ur "Min Äppelbok" av Elisabeth Johansson.

Ingredienser

  • Äppelfördeg
  • 1 dl vatten, 35°
  • 1 msk svensk honung
  • 1 äpple av valfri sort, skalat och finrivet
  • 2 dl vetemjöl
  • Vetedeg
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 40 g jäst
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl socker
  • 2 tsk kardemumma, mald
  • 1/2 tsk salt
  • 1 sats fördeg
  • 1,3 l vetemjöl (spara 1/2 dl till utbakning)
  • 1 ägg, lätt uppvispat med gaffel
  • 1/2 dl pärlsocker
  • Ev 1 dl pecannötter, hackade
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa, finriven
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1/2 dl socker
  • 2 tsk kanel, mald
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 grovrivna äpplen av valfri sort
  • Instruktioner

    1. Rör ihop ingredienserna till fördegen i en skål, täck med plastfolie och låt stå svalt 4 timmar.
    2. Värm mjölken till vetedegen till 37°. Smula ned jästen i en stor bunke, rör ut med mjölken och tillsätt sedan smör, socker, kardemumma, salt och fördeg. Blanda ihop och tillsätt mjölet, litet i taget, och arbeta degen smidig 5-10 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
    3. Gör fyllningen under tiden. Rör ihop samtliga ingredienser och sätt ugnen på 225°.
    4. Dela degen i två bitar, knåda litet lätt och kavla ut varje bit till en rektangel, ca 50x30 cm. Bred ut fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär upp i snäckor eller vik ihop rektangeln från långsidan, skär upp i remsor och snurra ihop till knutar. Lägg bitarna i bullformar på plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    5. Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och ev pecannötter och grädda 10-12 minuter, eller tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben