Potatislimpa med fördeg

Serverar: 3 portioner

Fördeg är inte som riktig surdeg men ger ändå ett saftigare och smakrikare bröd. Det här är en deg med stor jäskraft trots den relativt lilla mängden jäst. Den ger tre mycket stora bröd eller fyra mindre.

Ingredienser

  • Fördeg dag ett
  • 3 dl vatten, 37º
  • 25 g jäst
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • Huvuddeg dag två
  • 25 g jäst
  • 8 dl vatten, 37º
  • 1 ½ msk salt
  • 4 msk olja
  • 2 msk flytande honung
  • 5 skalade, kokta potatisar
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • Ca 22-23 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Till fördegen röres jästen ut i vattnet och de båda mjölsorterna blandas ner. Täck över och förvara i rumstemperatur tills nästa dag.
    2. Till huvuddegen röres jästen ut i vattnet och fördegen blandas ner.
    3. Pressa eller riv den kokta potatisen.
    4. Tillsätt salt, olja, honung, potatisen och de båda mjölsorterna. Börja med den mindre mängden och prova er fram.
    5. Arbeta degen slät och smidig, gärna i maskin, i minst fem minuter och helst dubbelt så länge för hand.
    6. Täck över och jäs i rumstemperatur i en timme.
    7. Ta upp degen på mjölat underlag, knåda den väl och tillsätt eventuellt mer mjöl. Degen ska vara fast och inte kladdig.
    8. Dela degen i tre lika stora delar och baka ut till limpor.
    9. Jäs dem på bakpappersklädd plåt i ytterligare 30 minuter.
    10. Värm ugnen till 250º.
    11. Skåra varje limpa tre gånger med en vass kniv eller ett rakblad.
    12. Placera plåten längst ner i ugnen och sänk omedelbart värmen till 200º.
    13. Grädda i 35-40 minuter. Brödet är färdigt om det låter ihåligt när man knackar på det.
    14. Låt svalna på galler utan bakduk så bibehålls skorpan.
    15. Tips: Det går bra att grädda limporna i avlånga formar och då kan degen gärna vara lite lösare. För att få dem knapriga och goda även på undersidan och kanterna brukar jag ta ur dem ur formarna och lägga dem upp och ner på ugnens galler. Grädda dem tills de fått färg, brukar ta ca 5 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    zudette 6 mars 2010

    Supergott och faktiskt enkelt att baka trots att man ska börja med degen redan dagen innan. Jag gjorde fyra limpor av degen och de blev ganska lagom (lite stora) i storlek!

    Mormers 27 mars 2010

    Det är en jättegod limpa som är saftig och håller sig saftig länge. Den kommer jag att göra många gånger, för det är inte så komplicerat. Inga

    soccermum 9 januari 2011

    Jättegoda limpor! Jag tog hälften vetemjöl med fullkorn och hälften vanligt vetemjöl utöver det grova rågmjölet och det blev super :P TACK för receptet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben