Italienskt bröd gjort med biga (italiensk fördeg)

Tid: 1 dag 1 timme 30 minuter

Biga är en italiensk fördeg/surdeg. Det är en lång bakmetod men resultatet blir helt gudomligt. Jag har aldrig bakat något liknande..... Man blandar vatten, mjöl och jäst så att man får en väldigt torr deg. Det här är en väldigt känd fördeg/surdeg här i Italien, speciellt i södra Italien, medans väldigt få känner till den hemma i Sverige. Det är en bakmetod som blir använd framför allt tillsammans med ett grövre mjöl, grano duro, som en gång i tiden växte bara i södra Italien. Det blir ett otroligt gott bröd och jag kan försäkra er om att det är en otroligt stor skillnad mot de bröd jag bakat innan då jag använt den vanliga bak metoden med jäst. Skorpan blir mer knaprig och mjuk inuti, ingen smak utav jäst heller, alltså helt perfekt om jag kan få säga det själv:)

Ingredienser

  • Ingredienser till fördegen/ Biga
  • 400 g durumvete
  • 180 g kallt vatten
  • 1 g torr jäst
  • Ingredienser
  • 100 g durumvete
  • 12 g salt
  • 65 g ljummet vatten
  • 1 g jäst
  • 5 g olivolja extravergine
  • Instruktioner

    1. Blanda ihop alla ingredienser tills ni får en jämn degklump och lägg i en skål täckt med hushållsfolie i kylskåpet, låt jäsa i cirka 10 timmar. Efter 10 timmar ta ut skålen och låt den stå i rumstemperatur i ytterligare 12 timmar. Efter 22 timmars jäsning så ska äntligen den slutliga degen förberedas. Ta ut bigan ur skålen och blanda långsamt ihop ingredienserna, se till att knåda länge, ungefär 20 minuter för att få en mjuk deg.
    2. Låt degen vila i en skål i 1,5 timme täckt med hushållsfolie. Ta ut degen på ett mjölat bakbord och forma degen till två stycken limpor .
    3. Skär tre skåror i limporna och låt vila täckt med en duk tills ugnen når 220 °C. Baka brödet i 35 minuter och låt svalna innan du serverar.
    4. Otroligt gott bröd, mjukt och luftigt inuti med en hård skorpa.

    Liknande recept

    Kommentarer (5)

    Claristar 9 mars 2010

    Verkar spännande. Ska absolut prova att baka detta bröd när det finns tid till det.

    Mumsfilibabba2 17 april 2011

    Vet inte vad jag gjorde för fel men dom blev väldigt små. Inte alls som på bilden. Har du verkligen delat degen på två? Tog vanlig jäst i andra degen, var det fel?

    Saken 14 juli 2011

    Låter gott undrar bara om man kan använda vanlig jäst istället för torrjäst

    Kaviol 22 augusti 2011

    har bakat deta bröd en gång tidigar och det gick utmärkt. Men jag delade dock inte upp degen i två utan körde de som en limpa. Den här gången kör jag detta recept men X 3. Brödet är sannerligen al dente!

    Mimmiekberg@hotmail.com 17 oktober 2011

    Ska det bara vara 1 g torrjäst? I båda momenten? Mimmi

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben