Rustika baguetter med fördeg

Serverar: 3 portioner

Jag är en förespråkare av fördegar. En minimal arbetsinsats som ger saftigare, smakrikare och hållbarare bröd.

Ingredienser

  • Fördeg dag 1
  • 10 g jäst
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 msk honung
  • Huvuddeg dag 2 eller 3
  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • Fördegen
  • Ca 13-14 dl vetemjöl
  • 1 msk salt
  • Instruktioner

    1. Blanda ihop fördegen till en slät smet, täck över och låt stå i rumstemperatur i 1 till 2 dagar.
    2. Använd en assistent om du har för degen ska arbetas 20 minuter sammanlagt.
    3. Lös upp jästen i det kalla vattnet, tillsätt fördegen och mjölet. Arbeta 10 minuter, tillsätt saltet och kör i 10 minuter till. Degen ska nu vara blank och smidig. Täck över och jäs i 1 ½ timme.
    4. Ta upp på mjölat underlag, knåda lätt och dela degen i 3 bitar. Knåda varje del och forma till baguetter lika långa som plåten. Vrid dem gärna, det ger ett hembakt utseende.
    5. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och snitta med en vass kniv. Täck över och låt jäsa 1-1 ½ timme.
    6. Pensla med kallt vatten och pudra över lite grahamsmjöl.
    7. Grädda i 250º i 5 minuter, sänk till 200º och grädda i ytterligare 20 minuter.
    8. Baguetterna ska ha knaprig yta. Låt svalna utan bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben