Dessa goda bullar passar både till kaffe och som matbröd.
Kardemumman doftar härligt och äpplena ger fin syra.
Receptet kan också bakas med torkade äpplen.
Ingredienser
5 ½ dl mjölk
½ msk salt
½ msk kardemumma
1 msk socker
50 g smör
2 ½ dl hackade äpplen
1 ägg
8 ½ dl vetemjöl
4 ½ dl rågsikt
50 g jäst
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till vätskan är fingervarm. Häll över i en bunke och smula i jästen. Blanda i salt, socker, kardemumma och ägg. Tillsätt de hackade äpplena.
Blanda i rågsikt och vetemjöl och arbeta degen så att den blir smidig och börjar släppa från bunkens kanter.
Låt jäsa i 30 minuter.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en avlång limpa. Skär limpan i 15 mindre bitar och forma varje del till en boll. Låt jäsa på smord plåt ca 30 minuter.
Grädda i ugnen 10 minuter eller tills bullarna har fått fin färg och när du knackar på undersidan och det låter ihåligt så är de färdiggräddade.