Äppelgömmor

Serverar: 20 portioner

Tid: 40 minuter

Goda fikabullar där äpplena står för den mesta sötman. Man kan frysa in dessa ogräddade och tina upp dem innan gräddning. Passar utmärkt till utflykten!

Ingredienser

  • Grunddeg
  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 3/4 dl flytande margarin (eller smält avsvalnat smör)
  • 2 msk flytande honung
  • 8-9 dl vetemjöl, helst vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg att pensla med
  • Fyllning
  • 3-4 syrliga äpple
  • 2+2 msk råsocker (eller vanligt socker)
  • Ca 2 tsk stött kardemumma
  • Ca 1 dl havregryn
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen i mjölken (om bröden ska frysas innan gräddning ska mjölken vara kall, annars fingervarm). Tillsätt övriga ingredienser till grunddegen och knåda, gärna i bakmaskin, ca 8 minuter. Låt vila under duk i ca15 minuter.
    2. Sätt ugnen på 225 grader. om bröden ska gräddas på engång. Dela degen i 20 delar. Kavla ut varje del till en rektangel (ca 10 x 15 cm). Skala och hacka äpplena. Lägg ca 2 msk äppelhack på ena delen av varje kaka. Strö över socker och kardemumma. Vik ihop degkakorna till fyrkanter och nyp ihop kanterna. *Pensla på uppvispat ägg. Strö över havregryn och socker. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. *(alt. lägg de ogräddade bröden på bakplåtspapper på brickor och frys in. Kvällen före: lägg de frysta bröden på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Täck med folie och ställ i kylen över natten. På morgonen kan de penslas med ägg och gräddas!

    Liknande recept

    5
    30 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben