Erikas äppelgömma

Serverar: 8 portioner

Lite oväntat och gott blir det med de små bitarna av syltad ingefära i kakan. Nötterna i strösslet kan uteslutas eller ersättas med andra nötter, kokosflingor eller solrosfrön.

Ingredienser

  • Kaksmet
  • 150 g smör
  • 1½ dl socker
  • 2 ägg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 2 msk hackad syltad ingefära
  • Fyllning
  • 4 syrliga äpplen
  • Strössel
  • 2 msk hackade hasselnötter
  • 2 msk pärlsocker
  • 1 msk kokosflingor
  • Servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter.
    2. Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa ljust och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, citronskal samt bitar av ingefära och rör ner det i smeten.
    3. Skala äpplena och skär i tärningar. Lägg hälften av äpplena i smeten och häll den i formen. Lägg resten av äppeltärningarna på toppen. Strö över hackade hasselnötter, pärlsocker och kokosflingor.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Prova med en sticka att den är torr. Servera med lättvispad grädde.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 30 min
    10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben