Lite oväntat och gott blir det med de små bitarna av syltad ingefära i kakan. Nötterna i strösslet kan uteslutas eller ersättas med andra nötter, kokosflingor eller solrosfrön.
Ingredienser
Kaksmet
150 g smör
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Finrivet skal av 1 citron
2 msk hackad syltad ingefära
Fyllning
4 syrliga äpplen
Strössel
2 msk hackade hasselnötter
2 msk pärlsocker
1 msk kokosflingor
Servering
Lättvispad grädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter.
- Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa ljust och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, citronskal samt bitar av ingefära och rör ner det i smeten.
- Skala äpplena och skär i tärningar. Lägg hälften av äpplena i smeten och häll den i formen. Lägg resten av äppeltärningarna på toppen. Strö över hackade hasselnötter, pärlsocker och kokosflingor.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Prova med en sticka att den är torr. Servera med lättvispad grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)