Jag kan knappt bärga mig tills hela skörden av svenska äpplen kommer in till butikerna. Man kan ju göra så mycket gott av äpplen! Här är ett sätt.
Ingredienser
4 äpplen
Fyllning
75 g mandelmassa
1½ msk punsch, rom eller vispgrädde
Valnötsmaräng
50 g valnötskärnor
2 msk socker
2 äggvitor
Instruktioner
Sätt ugnen på 200°.
Halvera äpplena och ta bort kärnhuset. Lägg äpplena med den kupiga sidan nedåt i en ugnsfast form. Jämna till äpplena i botten om de står ostadigt.
Riv mandelmassan och blanda den med punsch, rom eller vispgrädde. Lägg rikligt med fyllning på äppelhalvorna. Grädda i 15-20 minuter, ta ut äpplena och sänk värmen till 150°.
Hacka valnötskärnorna och blanda dem med sockret. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned nöt- och sockerblandningen.
Klicka eller spritsa marängsmeten över äpplena och grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills marängen har fått färg och äpplena känns mjuka. Servera gärna med lättvispad grädde.