Lätt som en plätt.
Ingredienser
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl Strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
Fyllning
2-4 syrliga äpplen
1/2 dl Ljus Sirap
1/2 dl vatten
Garnering
1 msk florsocker
1 tsk malen kanel
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175º.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Koka dem nätt och jämnt mjuka i sirapen och vattnet.
- Rör matfettet och sockret mjukt. Tillsätt äggen.
Blanda mjölet, bakpulvret och vaniljsockret och rör ner i smörblandningen.
- Tryck ut 3/4 av degen i en form. Lägg på äppelklyftorna. Kavla ut resten av degen och sporra eller skär ut remsor. Lägg remsorna som ett rutmönster över äpplena.
- Grädda äppelkakan mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Blanda florsocker och kanel och dofta över kakan. Servera gärna en klick vaniljglass eller lättvispad grädde till äppelkakan.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Äppeltider!
Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...
Fira Fars dag med en Gåsmiddag
I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...
"Ett äpple om dagen.."
"Ett äpple om dagen, håller doktorn borta.." kanske man skall ta med e...