Äppelkaka

Serverar: 8 portioner

Lätt som en plätt.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl Strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • Fyllning
  • 2-4 syrliga äpplen
  • 1/2 dl Ljus Sirap
  • 1/2 dl vatten
  • Garnering
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175º. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Koka dem nätt och jämnt mjuka i sirapen och vattnet.
    2. Rör matfettet och sockret mjukt. Tillsätt äggen. Blanda mjölet, bakpulvret och vaniljsockret och rör ner i smörblandningen.
    3. Tryck ut 3/4 av degen i en form. Lägg på äppelklyftorna. Kavla ut resten av degen och sporra eller skär ut remsor. Lägg remsorna som ett rutmönster över äpplena.
    4. Grädda äppelkakan mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Blanda florsocker och kanel och dofta över kakan. Servera gärna en klick vaniljglass eller lättvispad grädde till äppelkakan.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Äppeltider!
    Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...

    Fira Fars dag med en Gåsmiddag
    I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...

    "Ett äpple om dagen.."
    "Ett äpple om dagen, håller doktorn borta.." kanske man skall ta med e...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben