Äppelkaka med citron och kardemumma

Serverar: 8 portioner

Sonjas har smaksatt sin äppelkaka med citron och kardemumma.

Ingredienser

  • Deg
  • 150 g smör
  • 1 msk florsocker
  • 210 g vetemjöl
  • 1,5 msk vatten
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk kardemumma, stött
  • 4 äpplen
  • Topping
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl mandel, flagad
  • Instruktioner

    1. Blanda smör, florsocker, mjöl i matberedare kör till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör några sekunder till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar botten, ca 27 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 20 min.
    2. Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa upp äggen, tillsätt dem och socker. Sjud till en tjock kräm under ständig vispning. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandelmassa, citronskal och kardemumma.
    3. Skala och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Ta fram pajen och nagga botten. Häll på mandelkrämen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över socker och flagad mandel.
    4. Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vispgrädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    golfsork 20 januari 2013

    Super god, en ny favorit

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben