Äppelkaka med kokos och mandel

Tid: 25 minuter

Nu är hösten kommen och till den hör en riktigt god äppelkaka som bäst tillagas i långpanna (30 X 40 cm). Jag kompromissar aldrig med margariner när jag bakar. Goda kakor måste bakas på smör.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 5 dl socker
  • 4 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk, 3%
  • ½ krm salt
  • 6-8 äpplen
  • 4 msk socker
  • 4 tsk kanel
  • 200 g kokosflingor
  • 200 g grovhackad mandel
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Skala äpplena, kärna ur dem och klyfta i knappt centimetertjocka skivor. Doppa skivorna i socker och kanel. Lägg åt sidan..
    2. Blanda smör och socker poröst i en bunke. Rör kraftigt med en träslev eller använd elvisp.
    3. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda väl.
    4. Sikta ner mjöl tillsammans med bakpulver och vaniljsocker i smeten. Vispa med elvispen på låg effekt och tillsätt mjölken i en fin stråle. Blanda ner 2/3 av kokosflingorna och salt.
    5. Smörj en långpanna med fett eller klä insidan med smörpapper. Fyll på med degblandningen. Tryck sedan ner äpplena försiktigt i degen. Ganska tätt, som på bilden.
    6. Strö över hackad mandel, kokos samt pärlsocker.
    7. Baka kakan i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter tills den är gyllenbrun.
    8. Känn gärna med en tandpetare så att kakan inte är kladdig i mitten efter 25 minuter.
    9. Låt kakan svalna innan du skär upp och serverar den.
    10. TIPS! Om du hellre vill göra äppelkakan i en rund springform, så öka gräddningstiden med ca 20 minuter.
    11. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    tarja79 12 oktober 2010

    Jättegott! väldigt uppskattad av många!! tack =)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben