Nu är hösten kommen och till den hör en riktigt god äppelkaka som bäst tillagas i långpanna (30 X 40 cm).
Jag kompromissar aldrig med margariner när jag bakar. Goda kakor måste bakas på smör.
Ingredienser
200 g smör
5 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk, 3%
½ krm salt
6-8 äpplen
4 msk socker
4 tsk kanel
200 g kokosflingor
200 g grovhackad mandel
Pärlsocker
Instruktioner
Skala äpplena, kärna ur dem och klyfta i knappt centimetertjocka skivor. Doppa skivorna i socker och kanel. Lägg åt sidan..
Blanda smör och socker poröst i en bunke. Rör kraftigt med en träslev eller använd elvisp.
Rör ner äggen, ett i taget. Blanda väl.
Sikta ner mjöl tillsammans med bakpulver och vaniljsocker i smeten. Vispa med elvispen på låg effekt och tillsätt mjölken i en fin stråle. Blanda ner 2/3 av kokosflingorna och salt.
Smörj en långpanna med fett eller klä insidan med smörpapper. Fyll på med degblandningen.
Tryck sedan ner äpplena försiktigt i degen. Ganska tätt, som på bilden.
Strö över hackad mandel, kokos samt pärlsocker.
Baka kakan i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter tills den är gyllenbrun.
Känn gärna med en tandpetare så att kakan inte är kladdig i mitten efter 25 minuter.
Låt kakan svalna innan du skär upp och serverar den.
TIPS! Om du hellre vill göra äppelkakan i en rund springform, så öka gräddningstiden med ca 20 minuter.
Jättegott! väldigt uppskattad av många!! tack =)