Äppelkaka med mandel

Serverar: 15 portioner

Det går åt många äggulor, men det är kakan värd.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • Rivet skal av 1 citron
  • 200 g smör eller margarin
  • 4 äggulor
  • 2-3 msk calvados (äppelbrännvin) eller 2-3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 1/4 kg syrliga äpplen i bitar
  • 1 dl calvados eller äppeljuice
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 4 dl créme fraiche
  • 1 dl hackad mandel
  • Instruktioner

    1. Ugn 200º.
    2. Blanda bitar av skalade äpplen med 1 dl calvados eller juice och låt dra 1 timme.
    3. Blanda mjöl, socker, salt och citronskal i matberedare. Smula ner smöret. Rör ner gulorna. Tillsätt calvados eller vatten och arbeta fort samman till en smidig deg. Packa in den i plast och låt vila 30 minuter i kylskåp.
    4. Kavla ut degen till en platta något större än en långpanna på 40 x 25 centimeter. Rulla upp plattan på kaveln och rulla av det i långpannan så att degen går lite uppåt kanten. Pricka degen med en gaffel för att hindra bottnen att blåsa upp. Förgrädda på nedre falsen i cirka 10 minuter.
    5. Fyllning: Låt äppelbitarna droppa av och spara vätskan. Fördela äppelbitarna över kakbottnen. Strö hälften av sockret över äpplena. Sätt in formen på nedre falsen och grädda i 200 grader 10 minuter.
    6. Vispa ihop gulor med créme fraiche, resten av sockret samt vätskan från äpplena till en smet. Ringla den över äpplena i kakbottnen. Strö på mandel.
    7. Fortsätt att grädda på nedre falsen ungefär 20 minuter tills äpplena är mjuka och smeten stannat. Låt svalna i formen. Servera kakan knappt ljummen till dessert eller som kaffekaka.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Äppeltider!
    Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben