Det går åt många äggulor, men det är kakan värd.
Ingredienser
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
Rivet skal av 1 citron
200 g smör eller margarin
4 äggulor
2-3 msk calvados (äppelbrännvin) eller 2-3 msk kallt vatten
Fyllning
1 1/4 kg syrliga äpplen i bitar
1 dl calvados eller äppeljuice
1 1/4 dl strösocker
5 äggulor
4 dl créme fraiche
1 dl hackad mandel
Instruktioner
- Ugn 200º.
- Blanda bitar av skalade äpplen med 1 dl calvados eller juice och låt dra 1 timme.
- Blanda mjöl, socker, salt och citronskal i matberedare. Smula ner smöret. Rör ner gulorna. Tillsätt calvados eller vatten och arbeta fort samman till en smidig deg. Packa in den i plast och låt vila 30 minuter i kylskåp.
- Kavla ut degen till en platta något större än en långpanna på 40 x 25 centimeter. Rulla upp plattan på kaveln och rulla av det i långpannan så att degen går lite uppåt kanten. Pricka degen med en gaffel för att hindra bottnen att blåsa upp. Förgrädda på nedre falsen i cirka 10 minuter.
- Fyllning:
Låt äppelbitarna droppa av och spara vätskan. Fördela äppelbitarna över kakbottnen. Strö hälften av sockret över äpplena. Sätt in formen på nedre falsen och grädda i 200 grader 10 minuter.
- Vispa ihop gulor med créme fraiche, resten av sockret samt vätskan från äpplena till en smet. Ringla den över äpplena i kakbottnen. Strö på mandel.
- Fortsätt att grädda på nedre falsen ungefär 20 minuter tills äpplena är mjuka och smeten stannat. Låt svalna i formen. Servera kakan knappt ljummen till dessert eller som kaffekaka.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Äppeltider!
Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...