Äppelknyten med kardemumma och punschgrädde

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

Spröda blir äppelknytena med vårrulledeg. Lättvispad grädde smaksatt med punsch eller vaniljglass smakar gott till.

Ingredienser

  • 4 vårrulledegplattor, ca 21x21 cm
  • 4 äpplen (600g)
  • 1 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk kardemumma, stött
  • 75 g mandelmassa
  • Till pensling och garnering
  • 1 msk smör
  • 2 msk mandelspån
  • 2 tsk strösocker
  • Punschgrädde
  • 2 dl löst vispad grädde
  • 1-2 msk Svensk flaggpunsch (eller efter eget tycke och smak)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200º.
    2. Ta fram degen, men låt den ligga i plast eller under lättfuktad handduk, annars torkar den. Skala och klyfta äpplena. Fräs dem i smör i en vid panna. Strö över socker och kardemumma och låt fräsa tills äpplena börjar mjukna, 8-10 min.
    3. Smält smöret till penslingen.
    4. Lägg ut vårrulledegen, fördela äpplena i mitten på arken.
    5. Riv mandelmassan direkt över äpplena. Vik upp hörnen, dra ihop till ett knyte. Pensla med smör, strö över mandelspån och lite socker.
    6. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
    7. Flytta över knytena med en stekspade till assietter och servera dem nygräddade med punschgrädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben