Äppelpaj med inbyggd vaniljfyllning

Serverar: 8-10 portioner

En spröd pajdeg i syrliga och söta smaker med en härlig smak av kardemumma och en gömma av vaniljfyllning i mitten.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • Vaniljfyllning
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 äggulor
  • 3 msk siktat florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1½ tsk finrivet citronskal
  • 2 msk citronjuice
  • Frukt
  • 5 äpplen, gärna syrliga
  • 2 msk socker
  • Servering
  • Ev vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Rör ihop det mjuka smöret med gulorna till pajdegen. Tillsätt sedan sockret, kardemumman och mjölet, blanda det snabbt till en deg. Kavla eller knåda den inte.
    3. Dela degen i två. Mjöla fingrarna och tryck ut den ena halvan i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Den här degen kan man grädda direkt utan att den behöver vila. Låt den bli gyllene i ugnen i ca 10-15 minuter.
    4. Vispa ägg, crème fraiche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronjuice till en jämn smet. Häll smeten i pajformen.
    5. Kärna ur och skär äpplena i ca ½ cm tunna skivor. Vänd dem i sockret. Lägg äppelskivorna över krämen och strö den andra delen av pajdegen över äpplena.
    6. Grädda pajen i ca 25 minuter mitt i ugnen tills den fått färg och fyllningen stelnat.
    7. Servera pajen eventuellt med vispad grädde.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben