Äppelpaj med katrinplommon

Serverar: 8 portioner

Katrinplommon, kardemumma och hasselnötter gör något alldeles extra av denna goda paj.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 msk socker
  • ½ tsk bakpulver
  • 150 g smör
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 2 äpplen
  • 10 kärnfria katrinplommon
  • 2 ägg
  • ¾ dl socker
  • 1 tsk nystötta kardemummakärnor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2½ dl vispgrädde
  • ½ dl grovhackade hasselnötter
  • Servering
  • Lättvispad grädde eller vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Arbeta snabbt ihop mjöl, socker, bakpulver och mjöl, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylen i 1 timme.
    2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i minst 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter.
    3. Kärna ur och klyfta äpplena. Dela plommonen. Fördela äpple och plommon i pajskalet. Vispa ihop ägg, socker, kardemumma, vaniljsocker och grädde och häll det i formen. Strö över de grovhackade hasselnötterna.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Servera pajen med lättvispad grädde eller vaniljsås.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben