Äppelpaj med mandeltäcke

Serverar: 8-10 portioner

En suveränt god äppelpaj med lite krispigt mandeltäcke. Receptet räcker till 1 stor paj.

Ingredienser

  • 1 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 litet ägg
  • Fyllning
  • 6-10 äpplen
  • 200 g mandelmassa
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 msk vetemjöl
  • 5 msk socker
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm bakpulver
  • Instruktioner

    1. Blanda snabbt ihop socker, mjöl, smör och ägg till en slät pajdeg. Tryck ut degen, med mjölad hand, i en stor rund form 28-30 cm, eller 2 mindre 18-20 cm, eller 2 avlånga 10 x 34 cm. Mycket tunn botten och fina kanter ska det bli! Ställ formarna kallt.
    2. Mät upp mandelmassa, smör, mjöl, socker, kanel och bakpulver i en mixerskål och kör hastigt till en smulig massa (fungerar också med elvisp och degkrokarna).
    3. Skala äpplena och skär dem i tunna skivor (tunnskaliga behöver ej skalas).
    4. Fördela drygt 1/3 av smuldegen i pajskalet. Lägg sedan ett tjockt lager äppelskivor på och till sist resten av smuldegen.
    5. Grädda pajen på näst nedersta falsen i 200 grader ca 30 minuter. Sänk eventuellt värmen till 175 grader efter 20 minuter så att inte ytan blir bränd.
    6. Servera med en kall vaniljsås.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben