Äppelpaj med mandeltosca

Serverar: 10-12 portioner

Sätt extra piff på äppelpajen med en knäckig yta med mandel och pistaschnötter.

Ingredienser

  • Deg
  • 3 ¾ dl vetemjöl
  • ¾ dl florsocker
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 100 g mandelmassa, grovt riven
  • 10 äpplen, skalade och tunt skivade
  • Tosca
  • 150 g smör
  • 2 dl kokossocker
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk vispgrädde
  • 1½ dl sötmandel, skalad
  • 1 dl pistaschnötter
  • Servering
  • Lättvispad grädde eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Mixa snabbt ihop mjöl, florsocker och smör till en deg och tryck ut den i en pajform ca 27 cm i diameter och 7 cm hög. Täck även kanterna med deg. Fördela den rivna mandelmassan i botten och lägg äppelskivor på mandelmassan.
    3. Toscasmet: Smält smöret och rör ner alla ingredienser utom mandeln och nötterna. Låt smeten koka upp under omrörning och lägg sedan i mandel och nötter. Klicka ut toscasmeten ovanpå äpplena.
    4. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 55 minuter. Servera den med lättvispad grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben