Ett festligt äppelvetebröd som brukar falla de flesta i smaken. Det går utmärkt att göra dem till två stora pizzor istället, gräddningstiden blir bara något längre.
Ingredienser
75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 tsk finstött kardemumma
2 äggulor
½ dl socker
Ca 8 dl vetemjöl
Fyllning
250 g riven mandelmassa
6 äpplen
1 ½ tsk kanel
2 msk socker
3 msk smält smör
Instruktioner
- Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med degvätskan. Tillsätt kardemumma, äggulor, socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg.
Låt jäsa ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta upp degen på mjölat bord och dela den i bitar. Rulla till bullar och kavla sedan ut dem till rundlar 8-10 cm i diameter. Strö mandelmassan över degen.
Skiva äpplena tunt och lägg på dem. Strö över kanel och socker och pensla med smör.
Låt jäsa ca 20 minuter.
- Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)