Äpple- och morotsbröd

Serverar: 2 portioner

Detta goda bröd rör du snabbt ihop och det ska inte jäsa. Det som tar lite tid är gräddningen, men då sköter det sig själv och du kan pyssla med andra saker under tiden.

Ingredienser

  • Ca ½ dl sesamfrön till formarna
  • 1 morot, 75-100 g
  • 1 äpple
  • 7 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl special
  • 2 dl rågkross
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 msk flingsalt
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 l filmjölk
  • 3 dl mörk sirap
  • Tillbehör
  • 2 avlånga brödformar, ca 1½ l
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj formarna och bröa dem med sesamfrön.
    2. Skala och riv moroten grovt. Skölj och riv äpplet med skalet kvar.
    3. Blanda rågsikt, vetemjöl, rågkross, bikarbonat, salt och solrosfrön i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap.
    4. Tillsätt till sist äpple- och morotsrivet. Det blir en ganska lös smet. Fördela smeten i formarna. Grädda bröden i 1½-2 timmar. Bröden ska kännas fasta, inte mjuka, när man trycker på dem.
    5. Ta gärna ut bröden ur formarna efter 1½ timma och lägg tillbaka dem på gallret i ugnen. På så sätt får bröden en god och knaprig yta. De ska då vara inne i max 30 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben