Agis nattmacka

Serverar: 2 portioner

Så kommer kvällen - och man är lite hungrig igen! Vilken tur att man kvällen före bakade ett gudagott bröd som det bara är att lägga en sillbit på. Mängden mjöl kan variera lite beroende på potatisens konsistens.

Ingredienser

  • ½ kg färskpotatis
  • ½ paket jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • ½ dl rapsolja
  • 1 msk salt, gärna havssalt
  • 1 tsk strösocker
  • 10 dl vetemjöl special, 600 g, + ca 3 dl till utbakning
  • 1 dl hackad dill
  • 1 dl hackad gräslök
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • Nattapålägg
  • Matjessill i bitar
  • Crème fraiche
  • Hackad rödlök
  • Hackad gräslök
  • Instruktioner

    1. Skrubba och tärna potatisen. Koka den al dente i saltat vatten.
    2. Lös upp jästen i vattnet och blanda i olja, salt och socker. Häll i 10 dl av mjölet och arbeta degen smidig, helst i assistent, 15 minuter.
    3. Sätt ugnen på 275 grader, varmluft 250 grader. Ta upp degen på bakbordet, arbeta in resten av mjölet och halvera. Knåda med mjölade händer till limpor. Jäs dem övertäckta på var sin bakpappersklädd plåt 20 minuter.
    4. Sätt in en plåt i taget mitt i ugnen, båda samtidigt i varmluftsugn. Häll ett glas vatten i botten på ugnen och stäng luckan snabbt - detta för att få en fin skorpa. Sänk värmen till 225 grader, varmluftsugn 200 grader.
    5. Grädda brödet cirka 40 minuter till fin färg och tills de låter "ihåliga" när du knackar på undersidan.
    6. Ta ut brödet och låt det svalna på galler. Servera med crème fraiche, matjessill, rödlök och gräslök.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben