Amagerkaka med karamelliserade päron

Serverar: 8 portioner

En god kaka med hasselnötsmjöl och vetemjöl som har knäckiga päron inuti sig.

Ingredienser

  • 300 g rumsvarmt smör
  • 150 g hasselnötsmjöl (egen malt eller köpt)
  • 190 g florsocker
  • 400 g vetemjöl
  • 2½ ägg
  • Karamelliserade päron
  • 3 msk honung
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk malen ingefära
  • 3 päron
  • Äggula till pensling
  • Råsocker eller hasselnötsmjöl att strö över
  • Instruktioner

    1. Rör ihop samtliga ingredienser till degen, låt vila i kylen 2 timmar.
    2. Karamelliserade päron: Sätt en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt honung, äppelcidervinäger och ingefära, sjud ihop till en karamell. Kärna ur päronen och skär dem i grova tärningar. Vänd ner tärningarna i karamellen och låt bli varma. Kyl.
    3. Kavla ut degen till 3 mm tjocklek. Tryck ut kakor i den form du tycker om i ett jämnt antal eftersom de ska läggas ihop två och två. Ta hälften av kakorna och lägg dem på bakplåtspapper, fördela en sked päron på varje och bred ut i ett jämnt lager.
    4. Lägg resterande kakor över päronen, tryck försiktigt med en gaffel runt kanten så de sitter ihop. Pensla locket med äggula, strö över råsocker och hasselnötsmjöl. Baka kakorna i 200 graders varm ugn i 15-20 minuter, tills de är gyllene och spröda. Kakorna kan ätas ljumma eller kalla.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben