Amaretto- och chokladkaka

Serverar: 12 portioner

Den här goda kakan med italienska inslag är saftig och intensiv. Likören ger kakan en vuxen och mogen smak. En perfekt kaka efter en god italiensk middag!

Ingredienser

  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1 1/4 dl kakao
  • 125 g rumstempererat osaltat smör
  • 2½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1½ dl mjölk
  • 2 msk mandellikör, t ex amaretto
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa
  • 100 g smält smör
  • 2 msk mandellikör, t ex amaretto
  • Garnering
  • 50 g flagad mandel
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao i en stor bunke. Ställ åt sidan.
    2. Vispa smör och socker poröst med en elvisp. Tillsätt äggen. Häll ner mjölken i äggblandningen. Rör sedan ner de torra ingredienserna och likören. Vispa tills allt är ordentligt blandat.
    3. Gör fyllningen: Riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassan med smör och likör till en smet.
    4. Smöra och mjöla en form, ca 1½ liter. Fördela hälften av smeten i formen. Fördela fyllningen över smeten. Täck sedan med resten av smeten.
    5. Garnera med flagad mandel. Grädda kakan mitt i ugnen cirka 45 minuter.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (1)

    elvisfreaket 8 februari 2009

    Jättegod med grädde till

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben