Såsen med sötsyrliga plommon blir lätt kryddig av ingefära och kanel. Passar väldigt bra till ankans smakrika kött. Briljera i köket med denna rätt!
Ingredienser
2-4 ankbröst beroende på storlek, ca 800 g
1½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk timjan
Sås
2 schalottenlökar
400 g plommon, gärna Viktoria
1 msk + 1 msk smör
3 msk råsocker
2 dl rött portvin
2 msk kalvfond
1 dl vatten
5 cm ingefära
1 kanelstång
6 svartpepparkorn
Tillbehör
4 palsternackor
500 g små potatisar
4 schalottenlökar
2 msk + 1 msk olivolja
1 tsk + ½ tsk salt
3 msk örter, tex timjan, rosmarin, oregano
2 krm nymald svartpeppar
300 g mangold, gärna i olika färger