Ankbröst med kryddig plommonsås

Serverar: 4 portioner

Såsen med sötsyrliga plommon blir lätt kryddig av ingefära och kanel. Passar väldigt bra till ankans smakrika kött. Briljera i köket med denna rätt!

Ingredienser

  • 2-4 ankbröst beroende på storlek, ca 800 g
  • 1½ tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk timjan
  • Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 400 g plommon, gärna Viktoria
  • 1 msk + 1 msk smör
  • 3 msk råsocker
  • 2 dl rött portvin
  • 2 msk kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 5 cm ingefära
  • 1 kanelstång
  • 6 svartpepparkorn
  • Tillbehör
  • 4 palsternackor
  • 500 g små potatisar
  • 4 schalottenlökar
  • 2 msk + 1 msk olivolja
  • 1 tsk + ½ tsk salt
  • 3 msk örter, tex timjan, rosmarin, oregano
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 300 g mangold, gärna i olika färger
  • Instruktioner

    1. Sås: Skala löken. Skär lök och plommon i bitar (kärnorna kan vara kvar eftersom såsen ska silas) Fräs löken i 1 msk smör 1-2 minuter. Tillsätt plommon, råsocker, portvin, kalvfond och vatten.
    2. Skiva ingefäran. Lägg ner ingefära, kanelstång och peppar i såsen. Koka upp och sjud såsen ca 20 minuter. Sila. Värm såsen strax före serveringen och vispa ner 1 msk smör.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Skala och skär palsternackorna i stavar. Skölj och halvera potatisen. Skala och halvera schalottenlöken. Blanda palsternackor, potatis, schalottenlök, 2 msk olivolja, 1 tsk salt, örter och peppar i en ugnssäker form. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut potatisen och sänk ugnsvärmen till 175 grader.
    5. Skär ett rutmönster på skinnsidan på ankbrösten. Krydda med salt, peppar och timjan. Stek ankbrösten på medelvärme med skinnsidan ner ca 8 minuter, vänd och stek andra sidan 2-3 minuter. Sätt in en termometer och stek klart mitt i ugnen till 68 grader. Låt vila 5 minuter.
    6. Fräs mangolden i 1 msk olivolja, tillsätt ½ tsk salt.
    7. Halvera eller skiva ankbrösten. Servera med sås, mangold och rostade rotfrukter.

    Liknande recept

    3.4
    1 h 20 min
    2
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben