Anna-Lenas Siktkaka

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Mycket gott matbröd. Går utmärkt att frysa.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 50-100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 0,5-1 dl ljus sirap
  • 1-1,5 tsk salt
  • 1/2 liten påse malda brödkryddor (ca 8 g)
  • 5 dl rågsikt
  • ca 5 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smör, tillsätt mjölk. Värm tills det är fingervarmt. Häll mjölken över jästen, tillsätt brödkryddorna, salt och sirap. Sikta i mjölet tills degen är slät och inte fastnar på fingrarna när man tar på den. Tag ur degen ur bunken, knåda lite, lägg tillbaka i bunken och låt jäsa under bakduk i 30 min.
    2. Tag ur degen ur bunken igen. Dela degen i fyra delar. gör kakor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck ut dem lite och hacka lätt med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk i 30 minuter till.
    3. Grädda mitt i ugnen på 225-230 grader i ca 13-15 minuter. Ta ut kakorna och knacka på botten. Låter det ihåligt är den klar. Låt vila under duk innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Ullas 30 december 2009

    Tack för kanongott recept ++++++++

    ida87 22 januari 2012

    Kanon gott =)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben