Matig paj med kokt färskpotatis och ansjovis! Gott att äta till jul-, påsk- och midsommar!
Ingredienser
Pajdeg
3 dl fullkornsvetemjöl
165 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning
10-12 kokta kalla färskpotatisar
1 burk ansjovis (100 g)
3 msk finhackad dill
1 finhackad rödlök
Äggstanning
4 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
1½ msk ansjovisspad
1 dl vispgrädde
2 dl riven lagrad ost
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Instruktioner
- Mixa fullkornsvetemjöl och smör/margarin till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt vila i kylen 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en pajform, ca 24 cm i diameter.
- Kavla ut degen i pajformen, nagga botten och förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 minuter.
- Skiva kokt färskpotatis tunt och lägg i pajskalet.
- Låt ansjovisfiléerna rinna av, men spara lite spad till äggstanningen. Lägg ansjovisfiléerna i pajskalet.
- Finhacka rödlöken och dillen.
- Blanda halva mängden hackad rödlök med all dill och lägg i pajskalet.
- Vispa ihop äggstanningen och häll över pajen.
- Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter tills pajen fått fin färg och stannat helt.
- Garnera med resterande mängd hackad rödlök och dillvippor.
Liknande recept
Kommentarer (0)