Om du siktar ut små hjärtan i florsockret eller använder hjärtformade mazarinformar blir den här mumsiga chokladkakan speciellt lämplig till Alla Hjärtan Dag. Konjak, punsch eller mera pressad apelsin kan ersätta apelsinlikören. Kakorna kan frysas.
Ingredienser
Rivet skal av 2 apelsiner
1/2 dl apelsinlikör
1/2 dl pressad apelsinsaft
100 g smör
200 g mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl strösocker, 170 g
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl, 60 g
Instruktioner
- Riv eller raspa med zestjärn skal av apelsinerna och blanda det med likör och apelsinsaft i en kastrull. Låt det koka sakta till ca 2 msk återstår. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 175°. Smält smör i en kastrull och ta den av värmen. Låt chokladen smälta i smöret.
- Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner apelsinblandningen, smör- och chokladblandningen samt vetemjöl.
- Fördela smeten i små smorda och bröade formar eller i en stor ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen små kakor ca 20 min och den stora ca 55 min. Låt svalna i formen. Sikta över florsocker.
Liknande recept
Kommentarer (0)