Apelsin- och chokladkaka

Serverar: 30 portioner

Tid: 1 timme 35 minuter

Om du siktar ut små hjärtan i florsockret eller använder hjärtformade mazarinformar blir den här mumsiga chokladkakan speciellt lämplig till Alla Hjärtan Dag. Konjak, punsch eller mera pressad apelsin kan ersätta apelsinlikören. Kakorna kan frysas.

Ingredienser

  • Rivet skal av 2 apelsiner
  • 1/2 dl apelsinlikör
  • 1/2 dl pressad apelsinsaft
  • 100 g smör
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker, 170 g
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl, 60 g
  • Instruktioner

    1. Riv eller raspa med zestjärn skal av apelsinerna och blanda det med likör och apelsinsaft i en kastrull. Låt det koka sakta till ca 2 msk återstår. Låt svalna.
    2. Sätt ugnen på 175°. Smält smör i en kastrull och ta den av värmen. Låt chokladen smälta i smöret.
    3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner apelsinblandningen, smör- och chokladblandningen samt vetemjöl.
    4. Fördela smeten i små smorda och bröade formar eller i en stor ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen små kakor ca 20 min och den stora ca 55 min. Låt svalna i formen. Sikta över florsocker.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben