Apelsin- och marängkaka

Serverar: 15 portioner

Goda rutor med tre lager. Mördegsbotten, apelsinkräm och maräng.

Ingredienser

  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 150 g kallt, tärnat smör
  • 1 ägg
  • Apelsinkräm
  • 1.75 dl färskpressad apelsinsaft
  • 2 tsk finrivet apelsinskal
  • 1 msk maizena
  • 125 g tärnat osaltat smör
  • 2½ dl socker
  • 4 lätt uppvispade ägg
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 1.25 dl socker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en form, 16x26 cm eller lägg bakplåtspapper i formen och låt det hänga ut över kanten, så det är lätt att lyfta upp kakan när den är klar.
    2. Mixa mjöl och socker i en matberedare. Tillsätt smör och mixa blandningen till en smulig deg. Tillsätt ägget och mixa ihop degen.
    3. Tryck ut degen i formen och låt den stå kallt i 20 minuter. Grädda kakbottnen i 15 minuter. Den ska vara gyllene när den är färdig. Låt den svalna lite.
    4. Blanda apelsinsaft och skal samt maizena i en kastrull och rör om tills mjölet lösts sig. Tillsätt smör, socker och ägg och värm blandnignen över låg värme i 5 minuter så att den tjocknar. Sila ned krämen i en skål och låt den svalna i 5 minuter.
    5. Häll krämen över kakbottnen och grädda kakan i 20 minuter. Fyllningen ska ha stelnat när kakan är färdig. Vispa äggvitorna fasta i en skål. Vispa ner sockret, 1 msk i taget och fortsätt vispa tills smeten är blank och tjock.
    6. Sekda upp marängsmeten över apelsinkrämen och forma toppar. Grädda kakan i 5-10 minuter. Marängen ska vara ljust gyllene när den är färdig. Låt kakan svalna i 15 minuter innan den skärs upp i bitar.

    Liknande recept

    4.2
    1 h 30 min
    30
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben