Apelsin- och morotskaka

Serverar: 16 portioner

Denna läckra morotskaka är täckt med fettsnål glasyr och valnötter. En perfekt kaka att servera till eftermiddagsfikat.

Ingredienser

  • 2 morötter, ca 300 g
  • 1 apelsin
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kanel
  • 50 g finhackade valnötter
  • 3 msk solros- eller rapsolja
  • 200 g lätt färskost, t ex Philadelphiaost
  • 5 msk honung
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en bakform, ca 20x20 cm. Riv morötterna och skalet på apelsinen fint. Pressa 2 msk apelsinsaft från apelsinen.
    2. Vispa ihop ägg och socker med en elvisp till en tjock och luftig smet. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och vänd ner i äggsmeten. Vänd ner kanel, morötter, hälften av valnötterna, apelsinskal, apelsinsaft och olja. Blanda men rör inte om för mycket.
    3. Häll smeten i formen och grädda 35-40 minuter eller tills kakan har höjt sig. Låt den svalna i formen.
    4. Gör glasyren. Blanda färskosten med honungen tills allt är väl blandat. Använd en smörkniv och bred glasyren över kakan. Garnera kakan med resten av valnötterna. Skär upp kakan i rutor. Kakan håller sig 4 dygn i en lufttät burk.

    Liknande recept

    4.8
    3 h
    8-12
    32
    5
    1 h 30 min
    1
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben