Apelsin- och vallmokaka i liten långpanna

Serverar: 15-18 portioner

Dubbelsats till vanlig långpanna 35x40 cm.

Ingredienser

  • 3/4 dl blått vallmofrö
  • 250 g smör
  • 3 dl brun farin
  • 3 ägg
  • 1 dl pressad apelsin
  • 1 dl lättfil
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • Finrivet skal av 1 apelsin
  • 5 dl vetemjöl
  • Apelsinkräm
  • 250 g kesella gourmet
  • 1 dl flytande honung
  • Finrivet skal av ½ apelsin
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en liten långpanna eller lasagneform.
    2. Rosta vallmofröna lätt i en torr stekpanna på medelvärme. Rör om hela tiden och se upp så att de inte bränns! När fröna ger ifrån sig en aromatisk doft är de färdiga.
    3. Vispa samman smör och farin så att det blir pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Rör ner apelsinjuice och lättfil lite i taget. Rör ner vallmofrön, vanilj, salt och apelsinskal.
    4. Sikta ner mjölet i smeten och rör blandningen slät. Klicka smeten i den förberedda formen och jämna till ytan. Grädda i 50-60 minuter i nedre delen av ugnen. Prova kakan med en sticka. Låt svalna en kvart och stjälp sedan upp kakan på ett galler för att svalna helt.
    5. Blanda samman ingredienserna till apelsinkrämen och servera till. Krämen blir godast om den får stå och samla smak någon timme.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben