Apelsinkola (Leila)

Serverar: 50 portioner

Den här underbara smörkolan går att smaksätta på massor av olika sätt. Då tillsätter man bara kryddorna på slutet av koktiden. Se smaker/variationer nedan.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 st apelsiner , rivet skal
  • 1 st citron , rivet skal
  • Instruktioner

    1. Förberedelsetid: 5 min Tillagningstid: 30 min Färdigt på: 1 tim Tips Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.
    2. 1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. 2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då. 3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna. 4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    12
    3
    4.8
    35 min
    1
    36
    3.3
    20 min
    3-4
    7
    4.9
    1 h 30 min
    50-60
    15

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben