Aprikoskakor med smultäcke

Serverar: 16 portioner

Dessa kakor går bra att göra i förväg. Förvara dem i frysen tills de ska serveras.

Ingredienser

  • 425 g aprikoser i egen juice
  • 7 sockerkaksskivor
  • 2½ dl lätt crème fraiche
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 ägg
  • Rivet skal och saften av ½ apelsin
  • Smultäcke
  • ½ dl brunt farin
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 4 tsk smör eller margarin
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Sätt ugnsgallret i mitten. Klä en liten ugnsfast form med bakplåtspapper.
    2. Låt aprikoserna rinna av i en nätsil, spara juicen. Lägg aprikoserna på dubbelt hushållspapper så att all fruktsaft sugs upp.
    3. Lägg ut sockerkaksskivorna tätt intill varandra på plåten. Fördela aprikoshalvorna ovanpå sockerkaksskivorna.
    4. Blanda den sparade aprikosjuicen med crème fraiche, kanel, ägg, rivet apelsinskal och apelsinsaft i en skål. Blanda noga och häll blandningen över kakan med aprikoser.
    5. Grädda 40 minuter i ugnen. Ta ut plåten ur ugnen. Blanda farinsocker, mjöl och matfett till en grynig massa och strö blandningen över kakan. Sätt in plåten i ugnen och grädda ytterligare 10-15 minuter eller tills ytan är krispig och gyllenbrun. Låt kakan svalna på plåten och skär den sedan i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben