Överraskande äppelpaj

Serverar: 8 portioner

Passar i stället för tårta med vispad grädde till. Variera med olika frukter och bär.

Ingredienser

  • Pajbotten
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 150 g smör
  • 1 dl mandel, finhackad
  • 1 äggula
  • Fyllning 1
  • 3 dl vaniljkräm
  • Fyllning 2
  • 3 - 4 syrliga, tunt skivade äpplen
  • 1 tsk kanel
  • ½ dl strösocker
  • Smultäcke
  • 100 g smör
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 msk farinsocker
  • Instruktioner

    1. Använd en form med löstagbar kant.
    2. Hacka snabbt ihop degen i en matberedare. Tryck ut den i formens botten och upp på kanten. Nagga och ställ kallt minst 30 minuter.
    3. Förgrädda 10 - 12 minuter, 200º, i mitten av ugnen. Sänk ugnsvärmen till 175º.
    4. Blanda smultäcket på samma sätt som pajskalet.
    5. Bred ut vaniljkrämen i pajskalet.. Blanda äppelskivorna med kanel och socker. Fördela dessa över vaniljkrämen och avsluta med smultäcket.
    6. Grädda i ca 25 minuter tills smultäcket fått färg. Låt kallna.
    7. Serveras med en klick vispad grädde, gärna smaksatt med vaniljsocker.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben