Aprikoskaka med rödvinbärssirap

Serverar: 24 portioner

Aprikoser, kardemumma och vinbär visade sig vara en god kombination. Vinbärssirap ringlas över kakan strax före servering.

Ingredienser

  • 420 g aprikoser, hela
  • 100 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma, stött
  • 4,5 dl vetemjöl
  • Rödvinbärssirap
  • 1 dl vit sirap
  • 2 dl röda vinbär
  • Tillbehör
  • Florsocker
  • Vinbärsklasar
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Hacka aprikoserna. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smör och mjölk i i äggsmeten.
    2. Blanda vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och vetemjöl. Sikta ner det under omrörning i smeten. Rör ner aprikoserna.
    3. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 25x35 cm. Grädda kakan på andra falsen nerifrån ca 30 min. Låt svalna innan den skärs i rutor.
    4. Rödvinbärssirap Blanda sirap och röda vinbär i en kastrull och koka upp på medelvärme. Låt koka utan lock ca 3 min. Sila genom finmaskig sil och pressa med en sked ut saften från bären. Om såsen stelnar när den ska serveras är det bara att värma den lite så får den sirapskonsistens igen.
    5. Pudra florsocker över kakorna. Servera med vinbärssirap, lättvispad grädde och vinbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben