Sockerkaka med rödvinbärssirap
Sockerkaka är försvinnande god i sin enkelhet, men här toppas den med söt/syrlig rödvinbärssirap som gör den lite festligare.
Ingredienser
Matfett och mjöl till formen
125 g rumsvarmt smör
2½ dl socker
1½ tsk vaniljsocker
3 ägg
Ca 3 dl yoghurt
Ca 4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rödvinsbärssirap
Ca 2-3 dl rensade röda vinbär
1-1½ dl vatten
½ dl honung eller socker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en form som rymmer ca 2 liter.
- Vispa smör, socker och vaniljsocker i en skål eller matberedare tills det är vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa. Tillsätt yoghurten under vispning.
Blanda bakpulver och mjöl. Vänd ner mjölblandningen i smeten.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar.
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den.
- Blanda röda vinbär, vatten och honung i en kastrull och koka upp. Låt blandningen sjuda under ca 10 minuter eller tills den kokat ihop.
- Häll rödvinbärssirapen på toppen av kakan och låt vätskan rinna ner längs kanterna. Servera den gärna medan den fortfarande är lite ljummen.
Liknande recept
Kommentarer (0)