Sockerkaka med rödvinbärssirap

Serverar: 16 portioner

Sockerkaka är försvinnande god i sin enkelhet, men här toppas den med söt/syrlig rödvinbärssirap som gör den lite festligare.

Ingredienser

  • Matfett och mjöl till formen
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2½ dl socker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • Ca 3 dl yoghurt
  • Ca 4½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Rödvinsbärssirap
  • Ca 2-3 dl rensade röda vinbär
  • 1-1½ dl vatten
  • ½ dl honung eller socker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form som rymmer ca 2 liter.
    2. Vispa smör, socker och vaniljsocker i en skål eller matberedare tills det är vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa. Tillsätt yoghurten under vispning. Blanda bakpulver och mjöl. Vänd ner mjölblandningen i smeten.
    3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den.
    4. Blanda röda vinbär, vatten och honung i en kastrull och koka upp. Låt blandningen sjuda under ca 10 minuter eller tills den kokat ihop.
    5. Häll rödvinbärssirapen på toppen av kakan och låt vätskan rinna ner längs kanterna. Servera den gärna medan den fortfarande är lite ljummen.

    Liknande recept

    4.8
    1 h
    20
    8
    4.7
    1 h
    7-15
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben